Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú AlapítványDr. Kohán József
Bőrgyógyász, már nem fogad kérdéseket
Rendelő: 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38. - Kálvária Orvosi Rendelők (2010. november 1-től)
Telefon: (36) 62 / 430-823
e-mail: kohan@mail.tiszanet.hu
www.borgyogyaszat.com

Aktuális - Bemutatkozás - Kérdezz-felelek -

Kedves Betegeim!
 
Nem számoltam, hány levélre válaszoltam idáig, de remélem, mind hasznos tanácsokat kaptak. Egy kicsit elfáradtam, ám ezen kívül még egy okom van, hogy leköszönök a megtisztelő, szakértői címről.
 
Új rendelőbe költözöm, ahol a mostanitól lényegesen több dolgom lesz, így nem marad szabadidőm az internetes tanácsadásra. Remélem, hamarosan megújuló honlapomon ismét napra kész információkkal eleve sok hasznos tudnivalót adhatok Önöknek.
 
Köszönöm az eddigi bizalmat, s mindnyájuknak nagyon jó egészséget, életükben sok sikert, boldogságot kívánok:
Dr. Kohán József
Érdeklődni szeretnék, létezik, hogy a dermatitis herpetiformis oka nem a lisztérzékenység, ha a bélbiopszia negativ, (bőrbiopszia pozitiv, bőrtünetek tipikusak) hanem valami más, ismeretlen autoimmun betegség? Szigorú gluténmentes diéta és a DAPSON szedését javasolta a bőrgyógyász hosszú távon.

A liszt- (glutén)érzékenység sokkal több problémát is okoz, mint a Duhring-betegséget, ám a biopszia negativitása nem jelent ellentmondást. A bélfalon történő immunfolyamatok folyamatosan zajlanak, és gyengítik azt. Az ok legtöbbször a táplálékban lévő lektintartalom, de gyógyszerek ill. gyógyszerszerűen ható, és allergizáló ételadalékok is okozhatják. Utóbbiakat nagyon nehéz elkerülni, mert táplálékaink tele vannak velük (egy sima fehérkenyérben 14-féle adalék van!), de könnyebben rájövünk, mint az étel valódi anyagainak allergizáló mivoltára. Egyébként legtöbbször nem is az ismert tünetekkel jelentkeznek a lektinek hatásai, hanem az immunreakciók eredményeként összeragadnak, pénztekercs formát vesznek fel a vörösvértestek, és az általuk okozott keringési zavar miatt az érintett bélbolyhok szabályosan lehalnak, lerothadnak. Az így léterjövő kiskapukon a mikrobák akadálytalanul jutnak át a bélfalon, s ez krónikus bélgyulladásokat okoz: sprue, Crohn, coltitis stb. A Dapson egyébként gyorsan felszívódik a gyomor-bélcsatorna nyálkahártyáján keresztül. Maximális koncentrációját a plazmában 2-8 óra alatt éri el. Felezési ideje: 20-30 óra. Belőle a májban dapson-hydroxilamin képződik, amelyből a keringésbe jutva a vörösvértestekben (methaemoglobin) amin képződik, és ez képtelenné teszi azokat az oxigénfelvételre. A Dapson hatásmechanizmusa megegyezik a szulfonamidok (pl. vizeletfertőtlenítők) hatásmechanizmusával, gátolja a folsav szintézisét. Gátolja a dihidrofolsav szintézisét, ami által a baktériumok sejtfalszintézise gátlódik. A leprakezelés fontos szere emiatt. Gyulladásellenes hatása és a baktériumölő hatása nincs kapcsolatban egymással. Gyulladáscsökkentő hatása igazából a mai napig nem ismert, lényege hogy a fehérvérsejtek oxigén eredetű szabadgyökeinek átalakítását befolyásolja. Előbbiek tükrében nem csoda, ha kezd az orvoslás a normál bélflóra helyreállításában jobban hinni, és egyre többen vallják a lektinek fontosságát, ami a vércsoport szerinti táplálkozás alapját képezi.

Dr. Kohán József
T.cím! Pikkelysömöröm van már 15 éve,igaz hogy az or vosom szerint nincsen összefüggés a táplálkozás és e betegség között én mégis amondó vagyok: minden bőr nyavalyának belső oka van.Ezért szeretném a méregte lenítést kipróbálni.A tejtermékekkel már szinte tel jesen leálltam és a húst is kerülöm ha lehet.A vita minokat rendszeresen szedem:A és B vitamint és szelént meg zinket is.Ön szerint ha "kipucolom " a belsőmet javulhat a bőröm állapota?

A diéta mindig is fontos volt a pikkelysömör kezelésében, s az általános tanácsok között elsősorban a disznóhús kerülése volt mindig is az ajánlatos. Mivel régebben a máj betegségeként, annak bőrtüneteként tartották számon, azt segítő táplálkozás esetleg kiegészítők szedése fontos. Az említett vitaminok, ásványok mellett talán elkerülte a figyelmünket a D-vitamin fokozott bevitele, amit a bőr maga is termel, pontosabban aktivál a fény hatására, s ezért is válnak be legtöbbször - a ma már inkább károsnak tartott mesterséges fénykezeléssel szemben - a napkúrák, tengeri fürdőzések. Itt jegyezném meg, hogy a szoláriumok pl. a napsugárzás káros hullámainak ötszörösét adják le közvetlen közelről, s csaknem ugyanez vonatkozik az orvosi készülékekre vagy az inkubátorok fényére is. A gyógynövények közül belsőleg a ligetszépe, kakukkfű, orvosi zsálya, izsóp, diólevél is segíthetne, külsőleg a nyírfalevél, rozmaring, aloe vera stb használható. A zsíros ételek helyett a halak javasoltak, esetleg omega 3 készítmények. Figyeljen azonban rá, hogy emellett több antioxidánst, pl. E-vitamint kell tartalmazzon a készítmény, különben maga is szabadgyökként rombolja a szervezetet.

Dr. Kohán József
14 éves fiamnak az utóbbi időben gyakran viszket a bőre, olyankor erősen vakarózik. A vakarózás után a bőrén kiemelkedő piros rajzolat jelenik meg, ami 10 percig is látható. Voltunk emiatt orvosnál, írt mosakodószert, Ca-ot, szteroid-gyógyszert( ezt nem adtam be még neki). Azt mondta a doktornő, a jelenség allergiás eredetű, tulajdonképpen csalánkiütésnek tekinthető. A tünetei enyhültek , ritkábban jelentkeznek, de nem múltak el. Milyen egyéb kezelést vagy esetleges vizsgálatot javasolna Doktor Úr erre a problémára?

Valószínű az allergia, de ezt nem segíti a mosakodó krém sem (van benne egy kis lauryl-sulphat: hydrophil anionicum). Hagyja el az előző habzóanyagot tartalmazó fürdőszereit, a mosásnál pedig öblítőszer helyett pár csepp ecettel semlegesítse a mosószer bőrroncsoló hatását! Az allergia csökkenthető megfelelő mennyiségű C-vitamin, cink adagolásával, a kalcium sem árt, de ezek is csak tünetiek, ha a bélflóra zavara miatt gyengül az általános immunitás. Az immunológiai kongresszusok sztárja, az acidophilus (AC-Zymes, Normaflor, Protexin stb.) sokat segíthetne a tartós tünetmentességben gyógyulásban.

Dr. Kohán József
Kb 1,5 éve orvosom tanácsára elhagytam a tej és tejtermékek fogyasztását. Erős hasi görcs, puffadás, hasmenés volt a tünetem. Belgyógyászati eredmények negatívok. Allergiateszt parlagfű (6,46 IU/ml , 3,2 Class erősen emelkedett megjegyzés) és tej (0,8 IU/ml, 0,5 Class nincs vagy alig megjegyzés) Kazein (0,40 IU/ml, 1,1 Class alacsony megjegyzés)esetében mutatott eredményeket. Nehéz volt és bizony nagyon enném ezeket a dolgokat, hiszen korábban nem okozott ilyen gondot, sőt ha fájt a hasam vagy bajom volt a kefir a tej volt a gyógyír. Mikor lehetne visszavezetni a tej-tejtermékeket és mivel hogyan kezdjem. Nemrég Probinul bélflóra helyreállítót szedtem meg második hónapja Maltofer folt (1x1, mivel a vasam nagyon alacsony 3,7 volt (ref 10,7-31), nem-e a tej hiánya miatt.

Nem látom a tejcukor (laktóz) eredményét. Ez nem allergizál, csak savasan erjed a belekben, s emiatt gázképződéssel jár. A lebontó enzim (laktáz) emberben sokkal gyakrabban hiányzik, mint azt gondolják, csak ritkán okoz megfogható klinikai tüneteket. Nem baj, ha lemond a tejről, utóbb épp azt mutatták ki, kisgyermekeken vashiányt okoz az állandó felszívódási zavart okozó szubakut gyulladást keltő hatása miatt. Japánban a lakosság 95%-ban hiányzik a tejcukorbontó enzim, így nem csoda, ha nem isznak tejet, s nem fogyasztanak tejterméket sem (ez Kínában is így tradicionális) - nincs is náluk csontritkulás! Persze ez túlzásnak tűnik, de a tejben lévő kazein olyan erős kötésben tartja a kalciumot, hogy abból - pláne pasztörizálás után - semmi sem szívódik fel. A joghurt (Indiában egyedül ez népszerű tejtermék) és a kefír (Nyugat-Ázsiában) haszna az, hogy fermentált (előemésztett), azaz legalább ártalmatlanították a tejcukrot benne a baktériumok vagy a gombák. Ha ez nem okoz panaszt Önnek, megkockáztathatja fogyasztásukat, mert a maradék tejcukor az acidophilusokat is táplálja. Emellett a mannóz (aloe vera) vagy más oligoszacharidok, pl. inulin (csicsóka, édesgyökér) szintén jó tápanyagok a bélflóra segítő baktériumainak.

Dr. Kohán József
Az én problémám inkább esztétikai jellegű, de engem eléggé zavar. Meglehetősen világos bőrű vagyok és gyerekkorom óta nap hatására szeplők jönnek ki rajtam, de nem csak az arcomon, hanem a karomon, vállamon is, tehát ahol nyáron leginkább éri a nap. Néhány éve az egyik alkaromon pici fehér foltot fedeztem fel, kb. bors nagyságút. Ennek először nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Ez az évek folyamán nem múlt el, hanem egyre szaporodott. Amikor elmentem a bőrgyógyászhoz, azt mondta ez festékhiányos bőrbetegség, igazából nem lehet vele mit csinálni. Mostmár a szeplők mellett fehér pöttyeim is vannak, amik szerintem elég visszataszítóak így együtt meg különösen. Szeretnék tőlük végleg megszabadulni, én is szeretnék szép barna bőrt mint mások. Van-e erre valamilyen remény. Olvastam különféle krémekről és lézeres kezelésekről, de hogy valakinek két ellentétes jellegű bőrproblémája legyen, ilyet még soha nem is hallottam. Várom biztató válaszát!

Az önbarnító krémeket inkább ajánlok, mint a lézeres roncsolást, mert vissza nem fog ettől sohasem pigmentálódni, ha valóban vitiligó a foltja. A szeplők elvileg lézerrel is leégethetők, de ennek is lehet eredménye a túlzott és végleges kifehéredés. A hipopigmentáció kezelésének leghatékonyabb módszerének eddig még mindig a kubai Malegenina Plus oldatot tartom.

Dr. Kohán József
Kedves doktor úr,barátom 1 éve szájban visszatérő afta és candida-val küszködik.Nemrégen,könyökén,térdén sötét színű nehezen gyógyuló hólyagok jelentek meg.Az immunitás csökkenés hozzájárul-e ezekhez a kórképekhez?

A dermatitis herpetiformis Duhring merül fel a leírt tünetek alapján. Gluténmentes diétára spontán gyógyul, s ez egyúttal a candidának és az aphtának is jó.

Dr. Kohán József
kedves doktorur nekem ikerfiaim 1 evesek 4hoapja kimutattak hogy tejfeherje allergiasok es laktoz erzekenyek. Szigoru ditaba fogtunk a tunetek megszuntek de a borkiutesek nem neheneha elojonnek aztan magatol elmulnak .Piros foltok amik nonek aztan par ora mulva vagy masnapra visszahuzodnak es elmulnak.Kerem adjon tanacsott hogy mit tegyek es miert jon elo hiszen dietaztatom oket?.koszonom (elnezest kerek ha rosszul fogalmaztam meg keresemet.)

Mind a tejfehérje, mind a laktóz előfordul rejtetten az ételekben, így nagyon nehéz biztos diétát tartani. A tej hiánya továbbá a bélflóra átalakulásához vezet, ami immunitási zavarokat, allergiát szintén okozhat. Fontos az acidophilus típusú bélbaktériumok, a probiotikumok (AC-Zymes, Protexin, Normaflor stb.) adása esetleg a tejcukrot helyettesítő más cukrokkal, oligofruktózokkal: pl. inulinnal, mannózzal (pro Gastro, Florigo stb.).

Dr. Kohán József
Dermatitis herpetiformis Duhring betegséget diagnosztizáltak, 2 hónapja gluténmentesen étkezem, a viszketés és a bőrtünetek (hólyagok kisebb nagyobb méretekben és területen, könyökön, térden, comb hátul, hason, háton, arcon) nem gyógyulnak, vagy alig, gyulladtak, és újak jönnek. Hűsítő, hámosító és gyulladáscsökkentő krémet kaptam. Mikorra várható, és mit tehetek még a javulás érdekében (Kamillás borogatás, napoztatás,bioptron lámpázás)?

A diétát ne szakítsa meg, de figyeljen más összetevőkre is: főként az ételadalékokra! Amíg a bélfal a flórájával együtt helyreáll, az 3-6 hónap is lehet. Ezt tudja segíteni a probiotikumokkal (acidophilus készítményekkel) és vitaminokkal, ásványanyagokkal. Remélem, semmilyen gyógyszert nem szed egyébként! Nézzen utána vércsoportjának, és próbáljon aszerint diétázni!

Dr. Kohán József
Már elég rég (kb másfél hónapja) volt egy pattanás a fülemben. Így elég nehéz leírni hogy hol, nem a belső járatban hanem a külső fül belső részénél. Nem fakadt ki teljesen, és azóta egy piros folt van a helyén, ami nem fáj csak ha erősen megnyomom, nincs közepe. Tetran kenőccsel kenegettem rendszeresen, amitől kisebb lett ugyan de nem gyűlt be és nem is múlt el. Tudna tanácsolni valamilyen krémet vagy módszert hogy elmúljon?

Mindenképp mutassa meg bőrgyógyászaton, mert a nem gyógyuló seb mögött lehet basalioma nevezetű daganat is. Ha csak sima gyulladás lett volna, az említett kezeléstől elmúlt volna. Ha szükséges, a műtétet ajánlom.

Dr. Kohán József
már kb 2 éve vannak fehér foltok a hátamon(legtöbbjük szabálykör alakú és egy anyajegy körül)és egyre több van és nem csak a hátamon.ráadásul a fejemen is van ilyen volt,és ott a hajam beőszült,és fehér lett pár szempillám is.Csak annyit kérdeznék hogy mi ezek a tünetek(azt olvastam hogy valami halo naevus)és esetleg ellehet e tünteni valamivel(de nem korrektorokkal hanem örökre valamilyen gyógyszerrel)előre is köszönöm

A halo naevusok kifehéredő udvarral rendelkeznek, fiatalokon gyakran jelentkeznek. A foltok helyén sokszor az anyajegy is eltűnik, ilyenkor általában jóindulatú az elváltozás. Máskor a foltok maradandók lesznek, és vitiligo (pigmenthiány) marad a helyükön. Bőrgyógyászaton nyomon követésük javasolt.

Dr. Kohán József
Kisfiam 19 hónapos. Kb. fél éve az arca gyakran piros, fehér kis "grízekkel". Van , hogy erősebben lángol, de olykor egész elviselhetően néz ki. A bőrgyógyász szerint szépséghiba, de szteroidos krémmel kenegethetném...hát ezt nem teszem. Próbálkoztunk sok babakrém mellett az Excipial hydrolotionnal, azonnal bevörösödött az arca. Most egy gyógyszertári A vitaminos testápolóval kenem. Nem lángoló piros, de sok a fehér grízpötty és érdes a tapintása. Hogy nyerhetnénk vissza a gyönyörű bababőrt?

A babakori koszmó (seborrhoeás dermatitis) egyik megjelenése a grízszerű, néha begyulladó papula. A habzóanyagok biztosan rosszabbítanak a helyzeten, és ételek-italokból származó allergének szintén. Figyelje, mitől rosszabbodnak a tünetek, és használjon a fürdetéshez olajokat (Balneum Hermal, Linola Fett)! Vitaminos krémek valóban segítenek. Az öblítőszereket hagyja el, és minél "gyengébb", semlegesebb mosószert használjon! (Legjobb a háziszappanból készült ill. a mosódió.)

Dr. Kohán József
Azzal a kérdéssel fordulnék, Önhöz, hogy Vitiligo nevű bőrbetegség esetén, melyik napfényvédő krémet ajánlaná. Az arcomra Bioderma nevű terméket vettem, de a test többi részére más termék szükséges, mivel ez szinezett és elég drága szer. Mi vált be a betegeinek eddig leginkább? Hanyas faktorszámú ajánlott, és ez enm barnítja a normál bőrszínt tovább, a nagy kontraszt elkerülése végett?

Sajnos, kevés a megbízható fényvédő, s még a színezett Fotoderm-ben is van titándioxid. Keressen a patikában olyanokat, amiben nincs (pl. Bioderma spray-k). Egyébként hiába olcsó vagy drága valami, ha eleve rossz!

Dr. Kohán József
Kedves doktor ur amint mar irtam az elozo levelemben .A nemetorszagi ugorka szedestol vagy a vegyszerektol kipirosodik a kezem feje az orvossag amit tetszet irni imelben nem hasznal semmit ugyanugy kipirosodik a kezemfeje karom s viszket nem hasznal semmit a LOCOID gyogyszer nagyon szepen kerem tessek segiteni.

Ha a munkavégzéskor úgyanúgy éri bőrét a sok vegyszer és az uborka nedve, szőre, semmilyen krém sem fogja meggyógyítani. Használjon védőkesztyűt!

Dr. Kohán József
Voltam Németországban uborkat szedni, s a szerektől, amivel permetezik az uborkat, elkaptam valami bőrbetegseget, a kezem feje kipirosodik, s már ha egy kis por hozzáér, rögtön kipirosodik, s viszket.

Lehet, hogy nem is a vegyszerek, hanem magának az uborkának a héja, szőre okozta a tüneteket, melyek egy érzékenység formájában megmaradtak. Hasonló dolog jelentkezhet pl. paszternák vagy paradicsom szedésekor is. Bőre felfokozott érzékenységét átmenetileg csökkenteni kellene enyhe szteroidtartalmú krémekkel (Locoid, Laticort, Elocom stb.), és kerülni a habzóanyagokat, melyek még fokozzák, s tartóssá teszik a tüneteket.

Dr. Kohán József
9 eves kislanyomnak szeptemberben eloszor szabalytalan kor formalyu elvaltozasok jottek ki a karjan, laban majd az arcan aminek csak a szele volt piros vagyis a korvonala a kozepe termeszetes borszin bar ezek meghaladtak olyakor a tenyer nagysagot is hidegebbre eltuntek de meleg hatasata (takaro, meleg viz) megerosodtek. Majd 6 honap elteltevel ujra jelentkeztek ugyan ugy es harmadjara egy honappal a masodik eset utan a karon es labon de mar akkor apro himloszeru piros pontocskak amik egymast ertek. Kerem ha tud irjon valamit mi lehet ez?

Nehéz a leírás alapján biztosat mondani, mert eszerint a tünetek jellege is változott. A valószínű kórképek között akár a csalánkiütés is lehet, melynek van hőre jelentkező/változó formája. Elképzelhető a kontakt allergia is. Nem tudom, vajon viszketett-e a tünet, s volt-e hámlás rajta, ugyanis főként az utóbbi jelenség esetén mind gomba (pityriasis versicolor), mind vírus (pityriasis risea) eredet sem kizárható.

Dr. Kohán József
2éve a kisfiam születése után vettem észre a jobb kezemen a hüvelykujjam felett egy fekete anyajegyet, ami szabályos alakú, nincs közepe, és olyan mintha 2 bőrréteg között lenne. Ön szerint okozhat e a későbbiek során problémát? mit tanácsol, mit kezdjek vele?

Mindenképp érdemes eltávolíttatni, ha ilyen sötét színű, és természetesen szövettani vizsgálatot kell belőle végeztetni.

Dr. Kohán József
Kisfiamnak (12éves) 4 éve, évszaktól függetlenül, szája körül vastagon vörösödés alakul ki, a bör erősen kipirul és hámló lesz, mely égető, szúró, fájdalmat okoz. Nehezen találtunk egy magyar terméket -Primus ajakír - melynek folytonos használatával tünetmentessé tehető, de ahogy abbahagyja a száj bekenését, a vörösödés elkezdődik. Mi okozhatja a problémát?

Sajnos, a tüneteket a száj állandó nyalogatása okozhatja, melytől kiszárad a bőr. A szokás elhagyása lenne a legfontosabb, emellett a külső kezelés bármi lehet: akár egy kis vaj vagy zsír éppúgy, mint pl. a szőlőzsír vagy a speciális Ceralip. Jó lenne a gyermek immunitását is erősíteni vitaminokkal, ásványanyagokkal. Utóbbiak közül kiemelném a szelént, de a gyógynövények is segítenének a bőrének: pl. ligetszépe olaj.

Dr. Kohán József
A kisfiam rengeteg tojást, sajtot, tejet eszik.(3 éves)3 hete csalánkiütéses lett. Azt kezeltük homeopátiás szerrel, elmúlt. a helyén kör alakban pörsent ki a a bőre a lábán, a kis fenekén pedig olyan a bőr, mint ha nagyon ki lenne száradva. Ön szerint mire allergiás?

A csalánkiütés ritkán külső eredetű, így a diéta biztosan hasznos volt. A pörsenések inkább a habzószerek (habfürdők, babaszappanok) károsító anyagai miatt jönnek. Használjon olajos fürdőt (Linolat Fett, Balneum Hermal)!

Dr. Kohán József
Régebben csak néha, mostmár egyre rendszeresebben jelenik meg a az arcomon orr mellett és a szemöldök részén arc pirosodás, amit néha hámlás is követ és viszketés. Ennek milyen kiváltó oka lehet? Mi lehet ez? Kezelésileg mit javasol?

A típusos szeborrea oka a kozmetikumokban, szappanokban, habfürdőkben, samponokban és mosó-öblítőszerekben keresendő. Ezek gyengítik a bőr védekezését a tüneteket kiváltó gombával szemben. Ha az immunitása egyébként is csökkentebb, tünetei is erősebben jelentkeznek. Ha nagyon erősek a bőrpanaszok, rövid ideig szteroid tartalmú krémek használhatók - inkább, mint a gombaölők, melyek gyakran érzékenységet váltanak ki. Arcmosáshoz csak langyos vizet használjon!

Dr. Kohán József
Tisztelt Doktor Úr! 1996. óta vitiligós vagyok és már többféle módszert kipróbáltam (vitaminok, Novitil, diéta stb.) foltjaim eltüntetésére. Igazán egyik sem vált be nálam. Hallottam-olvastam egy Melagenina plus készítményről és erről szeretnék tájékozódni. (hol lehet beszerezni, mennyiért, mennyi ideig kell alkalmazni stb). Minden gyógyszer,leírás érdekel vitiligóval kapcsolatban. Segítségét előre is megköszönöm! Üdvözlettel: egy vitiligós

Kedves Beteg! A vitiligó kezelésére vonatkozóan az interneten talál anyagokat az alábbi helyeken: MELAGENINA: www.histoterapia-placentaria.cu Címek: (Clinical Sevices and Research) Calle 18 No. 4302 e/ 43 y 47 Miramar. Playa. Telephones: (537) 204-2524, 204-1756. Fax: (537) 204-1757 (Pharmacologigal Production) Autopista Novia del Mediodía y Calle 173, Valle Grande. La Lisa. Telephones: (537) 202-0594, 202-0612.Fax: (537) 204-7014 e-mail címek: planta@infomed.sld.cu chp@infomed.sld.cu chppl@infomed.sld.cu Rendelés: http://www.interpharmaplus.com/product.php?p=203 http://www.e-apteka.od.ua/catalog.phtml?name=melagenin (Ukrajna) MELAGENINA OLDAT HASZNÁLATI UTASÍTÁS ”Összetétel: Emberi méhlepény-kivonat 50 %-os vizes-alkoholos oldatban. Hatás: Bőr pigmentáló szer. A melanocyták jobb reprodukciója révén serkenti a melanin-szintézist. Javallat: Bőr pigmenthiány (vitiligo) kezelése, bármilyen égés által okozott bőr depigmentáció kezelésére. Figyelmeztetés: Hűvös helyen, fénytől védve tárolandó. Alkalmazás módja: Ujjbeggyel kenjük fel a szert a depigmentált bőrfelületre az alábbiak szerint: Reggel 8h: alkalmazzuk az oldatot 5 perces bedörzsöléssel. Du. 14h: mint reggel Este 21h: kenjük fel az oldatot a depigmentált bőrterületre, majd 15 percre tegyük ki infravörös fény hatásának. A fényforrást a kezelt bőrterülettől 40 cm-re helyezzük el. Az infravörös fény hatása alatt a bőrterületet tartsuk nedvesen. Ha infravörös fény használata nem lehetséges, a kezelt felületet délben (12-13h) közvetlen napfény hatásának tegyük ki. Az alkalmazott mennyiséget orvos állapítja meg! BIOPLA-RE 761 MELAGENINA ® Bőrregeneráló hatású, tisztított, emberi méhlepény-kivonat, bio-serkentőket tartalmaz. A méhlepény egy szerves szerkezet, amely az emberi terhesség 4. hónapjától képződik, a petefészek-membrán és a méhnyálkahártya találkozásánál, aminek révén zajlik a tápanyagcsere az anya és a magzat között. 1968-70-ben Dr. Cao módszert dolgozott ki közvetlenül a szülés után gyűjtött méhlepény „életben tartásához”, hogy elősegítse az anyagcseréből származó anyagok biológiai aktivizálásának tanulmányozását. E kutatás folyamán néhány anyagot izoláltak a méhlepény-szövetből, amiket a bio-serkentők csoportjába soroltak, s amelyeket megküldtek a megfelelő előzetes klinikai vizsgálatokra. Ezek során bebizonyosodott, hogy ártalmatlan, de figyelemre méltó terápiás hatással rendelkezik a renyhe fejlődés okozta különböző betegségeknél. A BIOPLA IZE-761 bio-serkentőknek a bőr pigmentálási folyamatában való részvételét eredményesnek találták a bőr pigment-hiányának kezelésében, azóta e betegség kiválasztott gyógyszere MELAGENINA néven lett bejegyezve. A vitiligo, a fehérbőrűség egy bőrbetegség, amelyben az egész világ népességének kb. 1 %-a szenved, és amelyet fehér foltok megjelenése jellemez, amit normál vagy fokozott pigemntációjú helyek vesznek körül, s főként az arcon, az izületek körül és a nemi szervek területén helyezkednek el. A betegség éveken át helyben maradhat, de lassan terjedhet szétszóródva az egész testen. A depigmentált bőrfelületek különböző méretűek, és általában szimmetrikusak. Szövettani vizsgálatuk tipikus képet mutat: a hám alaprétegében mind a melanociták (festék-sejtek) mind a melanin-pigment hiányzik. A pigmenthiányos bőr ibolyántúli sugárzással szemben túlérzékeny, és a napfénynek kitéve könnyen leéghet. A festékhiány a benne szenvedőknek komoly hangulati, esztétikai és társadalmi-szociális problémákat okozhat. A bőr normál színét a melanin adja. Ez egy fekete festék, amely a festék-sejtek citoplazmájában keletkezik, a hám alaprétegében elhelyezkedő, speciális sejtekben tárolódik az irhával határos részen. A melanin-szintézisbe a tirozináz enzim avatkozik be, oxidálva a tirozin nevű aminosavat, amelyet L-dihidoxi-fenilalaninná alakít át. Ez az anyag egymás utáni kémiai átalakulások révén indol-kivonatot képez, amelyből polimerizálódva melanin lesz. A BIOPLA-RE 761 egy lipoprotein természetű, méhlepény-melanocita képző faktor, amely képes visszafejleszteni a komoly pigmenthiányt, mivel: - serkenti a melanociták reprodukcióját, - fokozza a melanin-szintézist, - oxidálja az L-dihidroxi-fenilalanint, - felszabadítja a melanoszómákban tárolt melanint infravörös fény hatására, és gátolja a limfociták citotikus aktivitását. Adagolás: lásd a használati utasítást ill. az infravörös fény alatt 5 percenként újabb oldatot kell felvinni. Megjegyzés: ha a kezelést megfelelően végezzük, 9-10 nap múlva a depigmentált felület bepirosodik, és újra pigmentálódni kezd. A BIOPLA-RE 761 oldatot kockázatmentesen lehet használni nyálkahártyákon is, de itt ne dörzsöljük be. A BIOPLA-RE 761 repigmentáló hatása szelektív, mivel a normál bőrfelületet nem befolyásolja. A BIOPLA-RE 761 ártalmatlan volta lehetővé teszi gyermekek, felnőttek, idősek, terhes nők kezelését is. Bármilyen gyógyszerrel kompatíbilis, kivéve a pikkelysömör elleni gyógyszereket. A BIOPLA-RE 761-nek ártalmas helyi vagy szisztémás mellékhatása nincs. FIGYELMEZTETÉS: a kezelés kezdetekor új, színtelen területek keletkezhetnek, vagy a meglévő felületek területe növekedhet az esetek 40 %-ában. Ez a hatás csak átmeneti, és a kezelés kilátásához képest nincs jelentős szerepe.)” NOVITIL: www.dermabest.com e-mail: info@dermabest.com Rendelés: www.dermabest.com/Order_Canadian.htm 1 üveg (125 ml) Novitil TM Gél 79,95 USD v. 119,90 CAD A készítményt beszerzi a magyar Pharmafutár Szolgáltató Bt. 1021 Budapest, Budakeszi út 1. Telefon: 06-1/200-1882 NOVITIL HASZNÁLATI UTASÍTÁS “Tartalma: lipoproteinek, polypeptidek, destillált víz, glycerin, Aloe Barbadensis, carboxymethylcellulos, camphor, menthol, kathon és nyomelemek. Használat Szokásos alkalmazása fototerápiával kombinált sémában lehetséges. A jó eredmény érdekében három dolog szükséges: A Novitil Naponta használja Fényterápiával kombinálja (akár napfény akár mesterséges ultraibolya sugárzás) Napfény expozíció: Ha a napfény-kezelést alkalmaz a Novitilt naponta kétszer kell felkenni, mielőtt a napra kimegy. A fényexpozíciót 5 perccel emelje naponta, míg eléri a 30 percet. Másik lehetőség: naponta kétszer 15 perc napozás (pl. reggel és késő délután). Az expozíciós idő függ a bőrtípusától, korától és a napérzékenységétől. Az I-es és II-es bőrtípusúak különösen figyeljenek az időre! I-es típus: mindig leég, nem barnul II-es típus: könnyen leég, minimálisan barnul III-as típus: közepesen ég le, halvány barnán sül le IV-es típus: minimálisan ég le, mindig közepesen jól barnul V-ös típus: ritkán ég le, egészen sötétre barnul VI-os típus: soha nem ég le, mindig szépen barnul Úgy helyezkedjen el, hogy a bekent területet kényelmesen napoztassa. A többi testrészét nem muszáj napoztatnia, betakarhatja, vagy bekenheti fényvédővel (30 SPF vagy erősebb napozószerrel) akkor is, ha a Novitil nem tartalmaz psoralent, ami fokozza a féynérzékenységet. Ha nem süt a nap, használhat akár infravörös lámpát is (kb. ½ méterről, egy fél óráig) ezt mindig megteheti, ha nem kielégítő a napsütés. Még egyszer megjegyezzük: - használja kétszer naponta a gélt! - naponta csak fél óráig alkalmazzon fénykezelést (vagy kétszer negyedóráig), amelyik Önnek kényelmesebb. - kenje fel a Novitil gélt a fénykezelés előtt! - felkenés előtt meleg vízzel mossa, és dörzsölje a bőrét, hogy a vérkeringést fokozza, és aktiválja a szer metabolizmusát! Napfény + infravörös fénykezelés Használhatja a két fénykezelés kombinációját. Naponta kétszer kenje fel a Novitilt, először napsugárzással, majd a második alkalommal infravörös fénnyel használja! Azokon a napokon, amikor nem süt a nap, egyedül is használhatja az infrát, miután bekente magát a Novitillel. Mesterséges ultraibolya fény: Használhatja a Novitilt ilyen fénnyel is, de érdemes figyelni az alábbi általános tanácsokra: - a kezelés mindig rövid expozíciós idővel kezdődjön, óvatosan emelve a dózist a készülék teljesítményétől és bőre reakcióképességétől függően. - a bőrreakciók típusai a következők lehetnek: E0: nincs vörösödés E1: minimális rózsaszínű bőrpír E2: kifejezett bőrpír E3: tűzpiros bőrpír viszketéssel E4: tűzpiros bőrpír viszketéssel és hólyagokkal Eszerint óvatosan, egyénre szabottan emelje a fénykezelés dózisát! az átlagos szoláriumokban maximum heti három alkalommal kezelheti magát, 48 órás szünetekkel, ami után ellenőrizheti a bőrreakciókat. Hogyan jelentkezik az új pigmentáció? - új szín jelenik meg a fehér folt szélétől a belseje felé. - kis pöttyök jelennek meg a fehér foltban, melyek kezdenek növekedni. - maga a folt kezd világos rózsaszínűvé válni, majd a rózsaszín világos barna lesz, amíg a normál bőrszínt el nem éri. - a fentiek kombinációja. Kérjük, tartsa távol a napfénytől a Novitil üvegjét!” (A NOVITIL-lel is gyűlnek a tapasztalatok, de még korai lenne a magam részéről nyilatkoznom, mert csak rövid ideje használják betegeim, és kevesen. Annyi már látszik, hogy job a Melagenina Plus.) VITIX: www.vitix.com e-mail: info@vitix.com Forgalmazó: OPERANDI COM KFT. Frankel Leó út 2-4 B 1027 Budapest Tel-Fax: (36) 013169535 Contact: Eduard Kolaryk e-mail: operandi_com@axelero.hu A VITIX-et Magyarországon is jelen lévő gyógykozmetikum-forgalmazón (BIODERMA) keresztül lehet kapni a hazai patikákban. Ennek Magyar nyelvű használati utasítása van, de javaslom napi 3-szor bekennni, és emellett lehet napozni, infra-lámpázni is. Gyógyulásról még nem számoltak be betegeim. Várhatóan hamarosan megjelenik a tablettájuk nálunk is (Romániában elvileg kapható.) VITILIGO TAB TM : www.vitiligo-tab.com Rendelés: vitiligo-tab.com/site/order.html Forgalmazó: Vitiligo Tab Inc Suite 10 & 11 Siddeley House 50 Canbury Park Road Kingston Upon Thames Surrey - KT2 6LX UK 240 tablettás csomag Vitiligo Tab 139.00 USD 120 napos kúrára (napi 2x1 tabletta) elég. A VITILIGO TAB növényi alapú tabletta, melyből naponta 2x1-et kell bevenni. Nem pszoralen származék! Az 1996-2001 között ezen ayurvédikus szerrel kezelt többszáz beteg 76 %-a jól reagált a kezelésre, 30 %-uk gyógyult, 45 %-uk állapota jelentősen javult. Mellékhatást nem tapasztaltak. A szer alkalmas gombás betegségek kezelésére is. (Nincs közvetlen tapasztataltom vele, betegeim nem szedték.) Kedves Beteg! A – szerintem legjobb – kubai szert betegeim 15 éve használják eredményesen. Sajnos a MELAGENINA oldathoz ma már nem tudok hozzájutni, bár évekig volt rá "magánimportőr", viszont lehetőség van mindkét szer rendelésére Interneten keresztül, a fenti címeken. Emellett Ukrajnában és Oroszországban, Szlovákiában (Párkány, Maya Patika) szabadon kapható a gyógyszertárakban. A gyógyszer már a magyar határhoz közel is kapható, Szlovákiában: Párkány, sétáló utca Maya Patikában. A forgalmazó: Dr. Pavel Petroviè Unipharma Prievidza 1.slovenská lekárnicka a.s. Opatovská cesta 4 972 01 BOJNICE e-mail : ppetrovic@unipharma.sk mobil: +421 903 555 707 A következő oldalon lehet rendelni: http://www.unipharma.sk/dopsor_m06.htm A Maja gyógyszertár telefonszáma: 00421/ (0)36/752 25 06. Információ: Rakovsky GabriellaTurisztikai információs iroda vezetője Fő utca 23. 943 01 (Párkány) / Štúrovo Hlavná 49. tel./fax: 00421 (0)36 75 24 009 A MELAGENINA PLUS legújabb rendelési lehetőségei: Magyar forgalmazótól: aludjel@citromail.hu Németországból az internetről folyamatosan rendelhető: http://search.ebay.de/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=vitiligo&category0=   

Kedves Beteg! Amennyiben mégsem lenne eredményes bármelyik szerrel kezelése, a fehér foltok fedésére kiváló a COVERMARK Camouflage (rendelhető: www.covermark.com) illetve a VICHY DERMABLEND Korrektur Make up G78 Creme 6 (utóbbi a hazai patikákban kapható). A napon való tartózkodáshoz ajánlom a BIODERMA cég szintén gyógyszertárakban megvásárolható fényvédőszereit (Photoderm Max 30 - 100 SPF), melyek közt van színezett is. Ez nemcsak eltakarja a fehér foltokat, hanem egyúttal erőteljes fényvédelmet is nyújt az érzékeny bőrterületeknek. A spray-változatok nem tartalmaznak titán-dioxidot. Ezen adatok alapján talán tud választani a szerek között. Magam mindegyiket jónak tartom, csak sajnos, nem tudom receptre felírni, vagy eljuttatni Önnek Eredményes kezelést kívánok, s ha sikerült beszereznie valamelyik anyagot, szegedi rendelőmben szívesen állok rendelkezésére konzultációra. Üdvözlettel:

Dr. Kohán József
Folyamatosan ekcémás kiütéseim vannak. Ez összefügghet valamilyen ételallergiával?

Bár az elfogyasztott ételek a legnagyobb immunterhet jelentik a szevezet számára, érdemes a bőrre kerülő anyagok közt keresni a baj kiváltóját: szappanok, még inkább folyékony szappanok, habfürdők, mosó- és öblítőszerek, samponok stb. Az ételallergiák kiszűrhetők úgy, hogy semleges ételeket fogyaszt legalább 3 napig (ez leginkább rizs, répa, cékla lehet), majd utána a gyanús ételekkel "terheli" magát. Ha kiütései valóban szaporodnak valamelyik ételféleségtől, azt érdemes végleg kihagyni. Mivel immunsejtjeink 70%-a a bélfalakban lakik (hiszen immunológiailag idegen anyagot nyelünk le), érdemes elgondolkodni a vércsoport szerinti diétán. Ez azon alapszik, hogy az általunk elfogyasztott étel/ital élő anyagból származik, amelynek szintén fontos immunanyagai benne vannak az ételekben, italokban. Ezeket a korábban fitohemagglutinineknek nevezett anyagokat ma lektineknek szokás hívni, hiszen nemcsak a növényekben vannak. Karl Landsteiner Nobel-díját a vércsoportok felefedezéséért kapta, s az A és B vércsoportokat pl. egy-egy babféle kivonatával csapta ki. Ma már tudjuk, hogy minden növényi és állati eredetű élelmiszerünkben vannak hasonló kicsapó, agglutináló anyagok, s ezek ismeretében könnyebb megérteni egy csomó allergiás betegséget. Az említett lektinek nem okoznak persze mindig akut tüneteket, pl. allergiát, de immunitásunk állandó támadásával gyengítik, áthangolják azt, vagy szerepet játszhatnak az autoimmunitás kialakításában is. Főzéseel és sütéssel szerencsére sok lektin inaktiválódik, de hátulütője ennek az, hogy a vitaminok, enzimek is tönkremennek a hőhatásra. Érdemes olyan ételekből többet fogyasztani, melynek immunanyagai nem károsak, sőt előnyösek vércsoportunk szerint, és azokról, melyek rosszat tesznek nekünk, inkább le kell mondanunk még akkor is, ha eddig kedvenceink voltak, és (látszólag) nem okoztak semmilyen bajt. A korábban általam is kevéssé allergénnek gondolt burgonya pl. igencsak bővelkedik lektinekben, amik ráadásul minden vércsoporti ellenanyagunkkal reagálni tudnak, lekötve azokat más, fontosabb munkájuk elől. Az eredmény nem bőrkiütés lesz, hanem csökkent immunitás; a kötőszövetekben, inakban lerakódó immunkomplexek - azaz izületi panaszok. Érdemes kipróbálni azt, amit német reumatológusok javasolnak: 3 hétig elhagyni a krumplit az étkezésből, és gyógyszer nélkül is elmúlnak az izületi fájdalmak. A vércsoportos táplálkozás új terület, az orvosok zöme nem hisz benne. (A hit nem is foglalkozik a tényekkel.) Ajánlom nekik is figyelmükbe Peter D'Adamo könyveit. Megértése számukra könnyebb lesz, mert mi, orvosok többet tanultunk az immunológiáról és a genetikáról. Utóbbinak csak érintőleges ismerete is világossá teszi, hogy az univerzálisan kódoló DNS minden génje a Föld minden fajában ugynazon fehérjék képzését indukálja. Ez a magyarázata az immunológiában oly' jól ismert keresztreakcióknak is: pl. parlagfűallergiás a dinnyétől is beteg lesz. Áttörés a témában, hogy az egyik multinacionális, de magyar tulajdonú, vitaminforgalmazó cég vércsoport szerinti táplálékkiegészítőket hozott be Európába, így hazánkba is. Ezekben a termékekben a különböző összetételben szereplő védőanyagok a vércsoportonként eltérő gyakorisággal jelentkező, jellemző betegségek ellen is segítséget nyújthatnak.

Dr. Kohán József
Édesapám évek óta cukorbeteg, s ezzel együtt a bőre is sokkal szárazabb lett. Használ hidratáló testápolót, szappan helyett tusfürdőt, mégis nagyon száraz a bőre, mintha repedezett lenne. Létezik esetleg olyan krém amellyel meg lehetne oldani ezt a problémát?

A cukorbetegek bőre eleve szárazabb, és egyúttal érzékenyebb is. A paraziták is jobban szeretik őket, így még fontosabb a tisztálkodás, a higiénia, de ez nem a gyakoriságra vonatkozik, hanem a minőségére. Fokozottan káros a habzóanyagokat (lauryl-sulphatot) tartalmazó fürdőhabok, tusolókrémek, samponok használata, melyek eltávolítják a pH 5.5-ös védőréteget. A hagyományos szappanok (elsősorban háziszappan) mellett a fürdőolajokat (Linola Fett, Balneum Hermal), gyógysamponokat (Nodé, Medskina, Neways) ajánlom, melyek használata után nem szárad ki úgy a bőr. Testápolónak szintén a gyógykrémek jönnek szóba: Tolreiane, Sensibio, Herbalance, Medskina, Neways stb. Nem tűnik gusztusosnak, pedig nagyon jó a disznózsír: eleve vitaminokat tartalmaz, steril, jól védi, és ápolja a bőrt.

Dr. Kohán József
Elejére | Előző oldal | 1 | Következő oldal | Végére


A kérdések száma ma már meghaladta a napi limitet!
Kérjük látogasson meg holnap újra!

Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink