Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Cukorbetegség és fogamzásgátlás

admin, 2007-11-25
Közismert, hogy cukorbetegség esetén különös gondot kell fordítani a hormontartalmú fogamzásgátlók kiválasztására, mivel ezek gyakran kölcsönhatásban állnak az anyagcserével, illetve az alkalmazott vércukorcsökkentő kezeléssel.

Ezért hosszú időn át az anyagcserezavarral küszködők, így a diabéteszes nők számára (hasonlóan a véralvadási problémában szenvedőkhöz vagy trombózisra hajlamosakhoz) kifejezetten tiltották a hormonális fogamzásgátlást, s még ma is többféle nézet él egymás mellett erről.

Az utóbbi években elérhető korszerű, alacsony hormontartalmú készítményeket azonban a legtöbb fiatal cukorbeteg - kellő elővigyázattal - szedheti. A védekezés megkezdése alapos kivizsgálást feltételez, a hormonok vércukoremelő hatásának ellensúlyozásaként pedig a tabletták szedése során, főleg az elkezdést követően többször kell ellenőrizni a vércukorszintet, s ennek függvényében esetenként néhány E-gel több inzulint kell adni. A vizsgálatok során figyelni kell, hogy a tabletta hatására nem emelkedik-e a vércukorszint mellett a koleszterin szint, illetve a vérnyomás.
Kevesen ugyan, de még így is vannak olyanok, akik anyagcserezavaraik miatt nem szedhetik a tablettákat. A labilis anyagcserével rendelkezők, a 16-20 év közöttiek, illetve a premenopauza időszakát élő asszonyoknak más módszer alkalmazása a kívánatos. Számukra - egyebek mellett - a legújabb, igen hatékonynak ígérkező film-típusú fogamzásgátló eszköz alkalmazása ajánlott.

A mai korszerű orvostudomány eredményei a diabéteszes nők számára is elérhetővé teszik, hogy közel teljes életet éljenek, természetesen a diétás étrend, a gyógykezelések pontos betartása és a megfelelő életmód kialakítása mellett. Sok híres közéleti személyiséget, tudósokat, művészeket, sportolókat ismerünk, akik cukorbetegként értek el közmegbecsülést és tiszteletet.

A Magyarországon élő több mint félmillió diabéteszes számára azonban a harmonikus, boldog családi élet legalább olyan fontossággal és jelentőséggel bír, mint a munkából fakadó sikerélmények, és ehhez joggal tartozik hozzá a kiegyensúlyozott, örömteli szexuális élet. Erről azonban - mint életünk más területeiről is - sokszor a kívánatosnál kevesebb szó esik, pedig ezen állapottal együtt élő nők sok egyedi (a cukorbetegség természetéből eredő) nehézséggel néznek szembe. Számukra a szexuális élet és a fogamzásgátlás területén kiemelten fontosak a korrekt és naprakész információk.

A nem kívánt vagy nem tervezett terhesség vagy abortusz következményei a diabéteszesek számára súlyosabbak lehetnek, mint egészséges társaik esetében, illetve a különböző fogamzásgátlási, védekező módszerek nemkívánatos mellékhatásai is komolyabban esnek latba. A fentiek miatt ezért minden esetben a beteg kora, esetleges érszövődményei, nőgyógyászati állapota, családtervezési szándékai alapján lehet egyedileg, körültekintő módon megkeresni a nő számára leginkább optimális és legkevésbé veszélyes védekezési módokat.

A szájon át szedhető, hormontartalmú fogamzásgátló tabletták általánosságban nem javasoltak, ha mégis használatuk mellett döntenek, akkor a szokásosnál is nagyobb elővigyázatosság szükséges. Ezen módszer �klasszikus� ellenjavallatai ugyanis a nem cukorbeteg populációhoz viszonyítva halmozottabban fordulnak elő (pl. túlsúly, szív- és érrendszeri-, vesebetegségek, visszértágulatok, kapcsolt hormonális eltérések, trombózis családi előfordulása stb.). A leírtakat mérlegelve csakis az igen kis hormontartalmú készítmények alkalmazása jöhet szóba, és ezek használata is rendszeres nőgyógyászati és belgyógyászati kontrollt igényel!

A méhen belül elhelyezett eszközök - általánosságban is - csak a már szült hölgyek részére javasoltak, diabétesz fennállása esetén megfontolandó az alkalmazásuk, mert a fertőzésveszély fokozódása és vérzékenységi állapot kóros megváltozása a cukorbetegeket erősebben érintheti és így súlyosabb szövődményeket okozhat. A gumióvszer mindenki számára jól ismert, veszélytelen és biztonságos eljárás, azonban sokan illúziórombolónak nevezett hatása miatt mégsem mindenki szeretne élni e módszer nyújtotta lehetőségekkel.

A magyarországi cukorbetegek számára is elérhető a külföldön már két évtizede jól ismert, és széleskörűen használt, helyi (hüvelybe helyezendő) fizikokémiai védekezési módszeren alapuló fogamzásgátló termékcsalád, amelynek hatóanyaga a benzalkónium klorid. Fertőtlenítő hatásánál fogva nemcsak magas szintű biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség elkerüléséhez, hanem a szexuális úton terjedő (régi elnevezéssel élve: nemi) betegségek fertőzésének kockázatát is hatékonyan csökkenti. A hatóanyag enyhén savanyú kémhatása például nem kedvez a gombák növekedésének, így kevesebb gombás hüvelygyulladás várható. A vérbe, anyatejbe nem választódik ki, így a szervezet szintjén mellékhatást sem okozhat és a szoptató kismamák, a változó korba kerülő aszszonyok is használhatják.

A termékcsalád sokféle kiszerelése (hüvelykrém, -kúp, -tabletta, -tampon) kimondottan praktikus a diabéteszes nők részére, mert pl. állapotukból eredő hüvelyszárazságot is egyidejűleg orvosolja a krém vagy a kúp, a fogamzásgátló képessége mellett. Enyhén savas kémhatásuk miatt ráadásul a női intim higiénia fenntartásában is jelentős szerepük van. Mindezen előnyös sajátosságaik miatt elsőrendűen ajánlható a diabéteszes hölgyek számára.

Forrás: mcd.hu

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: cukorbeteg, diabétesz, fogamzásgátlás
Kapcsolódó cikkek:
Újabb előrelépés a cukorbetegség kezelésében
Kézben tartható cukorbaj
Diabetesz Világnap 2007
Hat apró változtatás a cukorbetegség ellen
A cukorbetegség szövődményei
A diabéteszes retinopathia
Mozgással a cukorbetegség ellen
Cukorbetegség és terhesség


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink