Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Ha jön a baba, már nem kell a kutya?

admin, 2007-10-14
Minden egyes szőrrel, bundával, vagy tollal rendelkező állat képes az arra érzékeny egyénekből allergiás reakciót kiváltani. Az állatok nyálában található fehérjék, az ürülékük, a bőrmirigyük olajos váladéka, pihék, vagy épp apró elhalt hámsejtek mind allergének.

Ezen allergének közvetlenül a légtérbe juthatnak, vagy az állatok által folyamatosan elhullajtott szőrzet vagy tollak által jutnak el a lakás minden pontjára. Ilyen módon lerakódnak a ruházaton, bútorzaton, ágyakon, szőnyegeken, cipőkön, függőnyökön, sőt még a falakon is. A fűtő- és légkondicionáló rendszerbe bejutva pedig az egész házban megtelepedhetnek. Így aztán a ház teljes takarítása és a háziállat eltávolítása után az allergének változatlanul megtalálhatóak a kárpitokban, bútorokban.

Az állatszőr okozta allergiás reakció tüneteire a Budai Allergiaközpont szakemberei hívják fel figyelmünket. Tartós orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, szemviszketés, tüsszentés, bőrvörösség, vagy csalánkiütés esetén feltételezhetjük, hogy tüneteinket valamely a lakáson belül jelenlévő allergén okozza. Az okok pontos feltárásához célszerű bőrtesztet végeztetnünk.

Azokban a családokban, ahol korábban már előfordult allergiás megbetegedés, rendszerint törekednek az allergének kivédésére, éppen ezért háziállatot sem vásárolnak. Más esetekben viszont, ahol a családban nem figyelhető meg az allergiára való hajlam öröklődése, ott többnyire bátran vállalják a házi kedvenc tartását.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése szerint azon egyének, akik születésük pillanatától fogva élvezik a kis házi kedvenc társaságát, a későbbiekben kevésbé lesznek allergiára fogékonyak. Mivel szervezetük az évek során folyamatosan edződik, így immunrendszerük kevésbé lesz érzékeny a potenciális allergénekkel szemben.

Számos kutatás igazolja, hogy azon gyermekek körében, akik macska vagy kutya mellett nőnek fel, kevésbé valószínű mind az asztma, mind pedig az allergia kialakulásának valószínűsége.

A gyermekkorban jelentkező asztmás légzés, zihálás növeli a későbbi életkorban kialakuló allergiák és asztma valószínűségét. Kutatási eredmények igazolják, hogy a vizsgált gyermekek esetében háromszor nagyobb volt a zihálás, nehéz légzés felbukkanása a házi kedvencet nem tartó családok csemetéi esetében.

A jelenség magyarázata az otthoni környezetben keresendő. Az endotoxinok olyan természetes vegyületek, melyeket baktériumok állítanak elő. A nagy mennyiségű endotoxin terhelés kifejezetten káros. Egyes nézetek szerint azonban kis adagban és csecsemőkorban védi, segíti az immunrendszer helyes működésének kialakulását.

A 2, vagy 3 kutyát is tartó családok háztartásában lévő, a lakásban található porból mért magasabb endotoxin szint a kutatás eredményei szerint valóban megakadályozták a gyermekkorban megjelenő allergiák kialakulását.

Bővebb információ:Budai Allergiaközpont
tel: 06 30 6319309

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: baba, allergia, háziállat
Kapcsolódó cikkek:
A csecsemőtáplálással kapcsolatos szorongások feloldhatóak
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
A gyomorfájás rejtett forrása
Mire figyeljenek az allergiások a H1N1 influenza járvány idején?
A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról
Allergia egy fertőtlenítőszerre, a klórhexidinre
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - II. rész
Fejfájás, fáradékonyság hátterében nikkel allergia
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - I. rész


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink