Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A tojásallergiáról

admin, 2007-10-05
A tojás mindennapi életünk fontos része. Alapvető táplálék, mely sok recept, s önálló étel elengedhetetlen összetevője. Néha azonban mégis meg kell válnunk tőle, hiszen nem mindenki szervezete képes feldolgozni e fontos táplálékot.

Becslések szerint Magyarországon a lakosság 1 százaléka szenved tojásallergiában. Nem egyszer nehéz eldönteni, hogy a tojás fehérje vagy sárgája okozza az allergiát, legtöbb esetben azonban a fehérjében található különböző allergizáló anyagok felelősek a probléma kialakulásáért.

Az esetek egyik felében a szervezet képes leküzdeni az allergiát, másik felében azonban az ételallergia élethosszig tarthat. Nem egyszer akár a csirkehúsra és tollra is allergiás reakciókkal válaszol a szervezet. Ebben az esetben a tojástermelő állat húsa, sem más szárnyas tojása nem fogyasztható. Ekkor a szárnyasok tollát is kerülni kell; tilos toll ágyneműt használni.
 
Tojásallergia és gyermekkor

Az orvosok ajánlása szerint egy-két éves kor előtt nem szabad allergizáló ételekkel terhelni egy kisgyermek szervezetét. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy a szülők megfelelő tájékoztatás hiányában nincsenek tisztában a lehetséges veszélyekkel, s e tápanyagok is az étlapra kerülnek.

Általában fél éves kor után derül fény a tojásallergiára, mivel ebben az életkorban kezdődik meg a hozzátáplálás, legtöbb esetben olyan könnyen fogyaszthatónak tűnő, puha állagú ételekkel mint a tojás. Az egészséges felnőttek számára mindennapi étel azonban gyermekkorban a második leggyakoribb allergén.

A tojásallergia elsősorban a gyermekkor jellemzője, de felnőtteknél is megtalálható. Amennyiben a szervezet képes leküzdeni az allergiát, a panaszok három éves kor után már csak ritkán, vagy egyáltalán nem jelentkeznek.

Az allergia tünetei

A tojásallergia főként légúti panaszokkal, bőrkiütésekkel jár együtt. Leggyakoribb tünetei:
az ajkak, szemhéjak duzzanata
bőrkiütés
asztmához hasonló tünetek
köhögés

Nem minden tünet utal allergiára

A tojás fogyasztását követően jelentkező pirosas bőrkiütés nem feltétlenül a tojásallergia jele. Olykor emésztési problémák, illetve a gyomor túlterhelése, sőt, néha a romlott étel fogyasztása okoz hasonló tüneteket, így a teljes tojásmentes diéta megkezdése előtt mindenképpen ki kell kérni szakorvos véleményét.

Megoldás a szigorú diéta

A tojásallergia számtalan módon, többféle tünettel jelentkezhet. Míg egyesek szervezete csupán apró jelekkel tudatja az allergiát, addig másoknál kisebb mennyiségű tojás elfogyasztása is súlyos reakciót válthat ki. Éppen ezért elengedhetetlen a szigorú, tojásmentes diéta, amely nem csak maga a tojás, de számos más tojást vagy annak összetevőit tartalmazó étel megvonásával is együtt jár.
Mivel a lakosság viszonylag kis részét érinti a tojásallergia, a gyártók egy része nem jelöli termékei csomagolásán az esetleges keresztszennyeződések lehetőségét, ezért mindenképpen alapos utánjárást igényel a megfelelő ételek kiválasztása.

Mely ételekben fordulhat elő tojás?

pékáruk (ide sorolva az összes tésztából készült péksütemény, kenyérfélét)
tészták
készételek (mirelit, konzerv és egyéb ételek, majonéz)
panírozott ételek
fagylaltok, édességek
… és még a végtelenségig sorolhatnánk azon ételeket, melybe összetevőként vagy keresztszennyeződés által tojás ill. tojáspor is kerülhet. Magát a keresztszennyeződés lehetőségét csak legritkább esetben tüntetik fel az átlagos bolti áruk csomagolásán, így mindenképpen érdemes a gyártótól visszaigazolást kérni, hogy az adott termék tartalmazza-e az allergént. Az E-betűs kóddal rendelkező összetevők között szintén szerepelhet tojás, vagy annak valamely alkotóeleme, így a kódokkal mögött rejlő összetevők is kiválthatnak allergiás reakciót.

Milyen anyagok válthatnak ki heves immunválaszt?

Keresztreaktivitás esetén: csirke és egyéb szárnyasok tojása minden formában (nyersen, főzve, sütve, porítva, stb.)
tojás lecitin és albumin
ovomukoid
ovoglobulin
lizozim
levitin
konalbumin

Mit fogyaszthat az allergiás beteg?

Az esetet nagy részében a tojás minden formában kerülendő, akadnak azonban olyanok is, akik csak a háziállatként tartott szárnyasok (csirke, pulyka, liba) tojásával szemben mutatnak allergiás reakciót, de fürj tojást képesek fogyasztani. A diéta mértékét mindig az egyéni érzékenység határozza meg.

Sok esetben könnyen pótolhatjuk a tojást az egyes ételekből, hiszen számtalan más élelmiszer is rendelkezésünkre áll. A főtt ételekben használhatunk sűrítőanyagként keményítőt, süteményekhez pedig tojáspótló port. Együttes tejfehérje-tojás érzékenységnél a tojáspótló por nem alkalmazható, mivel tejfehérjét tartalmaz.
Használhatók a durumlisztből készült tojásmentes tészták.
Legbiztonságosabb ha az allergiás beteg kizárólag speciális, tojásmentes élelmiszereket vásárol, s a félkész/készételek helyett saját maga készíti el ételeit.

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: tojás, tojásallergia, allergia
Kapcsolódó cikkek:
A tojásallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Alaposan átsütött tojás és allergia
Tanulmány a tojásallergia alakulásáról különböző életkorban
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
Az asztma és az ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink